Pressemeddelelse-1

                                   PRESSEMEDDELELSE

Fra ”naturpark” til vindmøllepark 

430 ha engarealer ved Nissum Fjord nordøst for Husby udpeget til vindmølleområde.

Store dele af den i forvejen sparsomme danske natur inddrages som bekendt i disse år til vindmølleområder. Dette er også sket i vidt omfang i Ulfborg-Vemb området. Og nu risikerer egnen at miste en virkelig naturperle.

Et af de få områder ved Nissum Fjord, der hidtil har været friholdt for vindmøller, nemlig et område nordøst for Husby ved Feldsted Kog, overvejes nu anvendt til vindmøllepark – og det af både kommune og stat.

Holstebro kommune har i sin Vindmølleplan 2012 (Tillæg nr. 14 til Kommunalplan 2009) udpeget et område nordøst for Husby som muligt vindmølleområde (område 34.T.16). Dele af samme område indgår i Miljøministeriets overvejelser om ”Potentielle testpladser til serie 0-møller frem mod 2020”. Serie-0-møller er over 150 m. høje; men også de møller kommunen overvejer at opføre er store.  Der er tale om op til 16 produktionsvindmøller af 140 til 150 meters højde.

Området nordøst for Husby er et unikt kystnært naturområde med et særpræget landskab. Området grænser op til den internationalt beskyttede del af Nissum Fjord området.  Hele området omkring fjorden er omfattet af EU´s naturbeskyttelsesdirektiver, ”Natura 2000” -  især p.g.a det rige fugleliv. Området er beliggende midt på en vigtig fugletrækrute og er levested for sjældne fuglearter. De sidste år har området været raste- og fourageringsplads for pomeransfugle, som i Danmark er sjældne trækgæster. Havørnen overvejer  for tiden at blive habitatsfugl, og den vil nok genoverveje situationen, dersom vindmølleparken bliver en realitet.

Området synes således at have bedre forudsætninger som naturpark end som vindmøllepark!

Vestenvind

En del af det udpegede område ligger inden for den kystnærhedszone, som i henhold til planloven skal søges friholdt for bebyggelse. Kommunens vurdering er, at dette er ”af mindre betydning” set i forhold til de betydelige energimængder, der vil kunne produceres – takket være de særdeles gode vindforhold på stedet.

Vindforholdene er det eneste gode argument for en vindmøllepark i området – og det er et væsentligt argument. Men hvor tungt vejer det i forhold til det store tab, som området udsættes for naturmæssigt? Et uopretteligt tab der rammer os alle, - fastboende, sommerhusejere og turister i al almindelighed.
 
”Nordøst for Husby”

Forslaget om opførelse af en vindmøllepark ved Nissum Fjord har vakt bekymring hos mange borgere i området, og der er taget initiativ til at oprette gruppen ”Nordøst for Husby”. Gruppen består af bekymrede borgere, som vil arbejde for, at der ikke oprettes vindmøllepark ved Feldsted Kog.

Gruppen anerkender vind som energikilde. Gruppen går ind for, at udvidelse af vindenergiforsyningen i videst muligt omfang sker via opførelse af havvindmøller. Gruppen mener, at yderligere opførelser af landvindmøller bør ske i tilknytning til arealer, der allerede anvendes til formålet.

Borgermøde

”Nordøst for Husby” inviterer d. 6. marts kl. 19:30 til et møde for alle borgere, der måtte finde udsigten til en vindmøllepark ved Nissum Fjord bekymrende. Mødet afholdes på Sdr. Nissum Friskole. Formålet med mødet vil være at orientere om hidtidige overvejelser, drøfte handlemuligheder m.v.

Ønsker du nærmere oplysninger, så kontakt talsmand for ”Nordøst for Husby”, Marianne Bentsen, tlf.  9749 6505, mobil: 2463 7109, mail: be@hogym.dk

27.02.2012